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BEFORE THE APPEALS DIVISION 
DEPARTMENT OF REVENUE 

STATE OF WASHINGTON 
 

In the Matter of the Petition for Refund and 
Correction of Assessment of 

)
) 

D E T E R M I N A T I O N 

 ) No. 13-0358 
 )  

. . . ) Registration No. . . .  
 )  

 )  
. . . ) Registration No. . . .  

 )  
 

[1] RULE 268, RCW 82.04.4452: HIGH TECH R&D CREDIT – SURVEY – 
TIMELY FILED -- SURREAL.   Corporations were not entitled to claim the high 
technology R&D tax credit when they failed to file surveys for the year in which 
the credits were claimed. 
 
[2] RULE 24003; RCW 82.04.4452, RCW 82.63.010: HIGH TECH R&D 
CREDIT – QUALIFIED RESEARCH –AFFILIATE – CIMLINC.  Two affiliated 
corporations could not claim the high technology R&D credit for the same 
research performed by one of the affiliates.    

 
Headnotes are provided as a convenience for the reader and are not in any way a part of the 
decision or in any way to be used in construing or interpreting this Determination. 
 
 
M. Pree, A.L.J.  –  Two affiliated corporations, conducting research in Washington, protest the 
denial of a portion of high tech credits they claimed.  Because the corporations failed to file 
surveys for the year in which the credits were claimed, and both corporations claimed the credit 
for the same research, we deny their petitions.1   
 
  

1 Identifying details regarding the taxpayer and the assessment have been redacted pursuant to RCW 82.32.410. 
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ISSUES 
 

1. Under RCW 82.04.4452 and WAC 458-20-268 (Rule 268), were taxpayers entitled to claim 
the high technology research and development (R&D) tax credit when they failed to file 
surveys.  
 

2. Under RCW 82.04.4452 and WAC 458-20-24003 (Rule 24003), were two affiliated 
corporations entitled to claim the high technology R&D tax credit for the same research that 
one corporation performed for the other?  

 
FINDINGS OF FACT 

 
[Taxpayer A] and [Taxpayer B], referred to collectively as taxpayers, are affiliated companies 
doing business at a shared office in Washington.  [Taxpayer A] provides data processing and 
other management information services . . .  for government agencies and private businesses.  
While [Taxpayer A] contracted with these agencies and business for all the services, which it 
billed in its name and entered on its books, [Taxpayer B] subcontracted with [Taxpayer A] to 
provide computer, data processing, and other management information services, which enabled 
[Taxpayer A] to meet its obligations.   
 
On August 10, 2006, [Taxpayer A] requested a refund of $. . .  for the period of January 1, 2003 
through December 31, 2005 for unclaimed high tech credits.  [Taxpayer A] did not file a tax 
incentive survey for 2004.  It did file a survey for 2005 on March 30, 2006.  Also on August 10, 
2006, the Department received a refund request of $. . .  from [Taxpayer B] dated March 31, 
2006.  [Taxpayer B] did not file a survey for 2004, but did file one for 2005 on March 30, 2006. 
 
The Department’s Audit Division then conducted compliance audits with the objective of 
verifying that the taxpayers’ Washington State business activities and transactions were properly 
reported on their excise tax returns.2  The audits covered the period from January 1, 2003 
through December 31, 2005, the same period as the refund claim.  For [Taxpayer B], the Audit 
Division allowed a $122,016 high tech credit for 2003, a $97,089.19 high tech credit for 2004, 
and no credit for 2005.  For [Taxpayer A], the Audit Division allowed a $36,446 high tech credit 
for 2003 and a high tech credit of $12,336 for 2004.  The Audit Division did not allow [Taxpayer 
A] the high tech credit for 2005.  The Audit Division also issued assessments referenced above 
against the taxpayers.  The taxpayers appealed.  
 
The taxpayers’ petitions requested additional refunds than those accepted by the Audit Division.  
The petitions did not dispute the adjustments to the taxpayer’s income or deductions in the 
assessments.  The taxpayers disputed two issues, which pertained to the B&O tax high tech 
credits allowed by the Audit Division.  First, the Audit Division did not allow the high tech 

2 The audits were qualified to the extent that the Department reserved the right to verify any other liability within the 
statute of limitations period. 
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credit for 20053 because the taxpayers did not file their 2004 surveys in 2005.  Second, in 
computing the credit, [Taxpayer A] used the amount paid to [Taxpayer B] for R&D.  [Taxpayer 
B] claimed the credit for the same R&D.  The Audit Division reduced the credit available to 
[Taxpayer A] by the credit taken by [Taxpayer B].    
 

ANALYSIS 
 
Our disputes pertain to RCW 82.04.4452, which provides a high technology credit against B&O 
tax for “qualified research and development.”  During the relevant period, RCW 82.04.44524 
required that taxpayers claiming the credit file an annual survey.  See also Rule 24003(20).  For 
2004,5 RCW 82.04.4452(6)(b) stated, in pertinent part, that “[t]he survey is due by March 31st 
following any year in which a credit is claimed.”  The taxpayers assert that their surveys were 
timely filed.  They rely on Surreal Software, Inc. v. Dept. of Revenue, BTA Docket No. 70322 
(2010).   Surreal involved the same high technology tax credit under RCW 82.04.4452. 
 
In Surreal, after filing amended returns for December 2003 through June 2008 in 2008, Surreal 
filed annual surveys in August 2008 for tax years 2004 and 2006.  The Department disallowed 
the credits because the surveys had not been filed by March 31 of the year following the year for 
which the credits were claimed.  The Board relied on the language of the statute, did not explore 
legislative intent, and found that “[i]f Surreal filed its amended tax returns in a timely manner . . . 
and filed an annual survey by March 31 of the following year . . . then RCW 82.04.4452(6)(b), 
which  requires filing the special survey on a specific date following the year in which the credit 
is claimed – not for which the credit is claimed – entitles them to the R&D tax credit.”  Id. at p. 
12. 
 
The Board’s reading of RCW 82.04.4452(6)(b) would have allowed taxpayers to file the survey 
the year following whenever they claimed the credit, and would have rendered the survey due 
date requirement meaningless.  We must construe statutes to give effect to all of the language 
and to render no portion meaningless or superfluous.  Lakemont Ridge Homeowners Ass’n v. 
Lakemont Ridge Ltd. P’ship, 156 Wn. 2d 696, 699, (2006).  The legislature does not engage in 
unnecessary or meaningless acts.  John H. Sellen Construction Co. v. Dep’t of Revenue, 87 
Wn.2d 878, 883 558 P.2d 1342 (1976).  Therefore, we disagree with the Board’s interpretation 
regarding when the survey was due.   
 
The Department will not apply the Surreal decision to other taxpayers claiming the high tech 
R&D credit.  The Department will continue to follow Det. No. 08-0134, 27 WTD 232.  
Determination No. 08-0134 explains that if a taxpayer fails to timely file an annual survey, that 
taxpayer is precluded from claiming the credit for the year in which the taxpayer failed to timely 

3 While the taxpayers did file their 2005 surveys in 2006, prior to the March 31, 2006 due date for 2005 surveys, the 
taxpayers did not file surveys in 2005 for 2004.  The Audit Division allowed the larger 2004 credits based on the 
auditor’s understanding of the law at that time that the taxpayer could claim the credit every other year.  See Special 
Notice, “High Technology Business and Occupation Tax Credit Changes” dated June 21, 2005.  
4 See Laws of 2004, ch. 2 § 2.  The new version required the survey in subsection (7)(b). 
5 The prior version did not require the survey in order to claim the credit.  Therefore, this was not an issue for 2003.  
See Laws of 2000 ch. 103 § 7, which did not have a survey requirement. 
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file the survey.  27 WTD at 238.  We conclude that the Audit Division properly denied the credit 
for 2005 because the taxpayers did not file surveys in 2005.    
 
We will next address whether [Taxpayer A] could claim the credit for the same research and 
development as [Taxpayer B].  From July 1, 1998 to June 30, 2004, the amount of the credit was 
equal to the greater of: 
 

The person’s qualified research and development expenditures;  
or 
Eighty percent of amounts received by a person other than a public educational or 
research institution as compensation for conducting qualified research and development 
multiplied by 0.00484 in the case of a nonprofit corporation or association; and 
multiplied by 0.015 in the case of all other persons. 

 
Rule 24003(19)(b).6  The taxpayers’ credits were computed under the “receipts” option. 
 
We previously denied [Taxpayer A] relief on this issue in Det. No. 07-0066 issued on March 16, 
2007.  Det. No. 07-066 involved 1999 through 2002 taxable periods.  This determination 
involves the periods of 2003 through 2005.  While RCW 82.04.4452 has changed, we still use 
the greater of the taxpayer’s R&D expenditures or a percentage of the taxpayer’s receipts under 
RCW 82.04.4452(2)(a).  Both versions of RCW 82.04.4452(2) allowed taxpayers a credit 
measured by “the greater of the amount of qualified research and development expenditures of a 
person or eighty percent of amounts received by a person . . . in compensation for the conduct of 
qualified research and development . . . .”  Then, as with our current appeal, [Taxpayer A] did 
not deduct the amounts that it paid to [Taxpayer B] in computing its qualified R&D receipts for 
purposes of calculating the high technology B&O credit.  [Taxpayer B] also claimed the R&D 
credit for its receipts on the same R&D.  [Taxpayer A] and [Taxpayer B] used the same receipts 
to compute their credit, getting a double benefit or credit for the same R&D.    
 
The taxpayers used the “amounts received” method to compute the greater credit.  As in Det. No. 
07-0066, the taxpayers contend that under the amounts received method the statute does not 
require that a taxpayer deduct amounts paid to a subcontractor.  In other words, they argue that 
their “expenditures” are wholly irrelevant in computing the amount of the credit under the 
amounts received method.  Then, as now, we disagree. 
 
In Det. No. 07-0066, we explained: 
 

The primary flaw with [[Taxpayer A]’s] analysis is that it does not give meaning to the 
entire sentence used in describing the amounts received method.  The phrase “eighty 
percent of amounts received” is modified by the phrase “in compensation for the conduct 
of qualified research and development.”  Thus, the credit calculation is not based on 
eighty percent of total amounts received.  Rather, the calculation is based on eighty 
percent of the amounts received as compensation for the conduct of qualified research 

6 To calculate the credit after June 30, 2004, see Rule 24003(19)(a). 
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and development.  Qualified research and development means “research and 
development performed within this state in the fields of advanced computing, advanced 
materials, biotechnology, electronic device technology, and environmental technology.” 
RCW 82.63.010(14) (emphasis added).   The word “performed” connotes that the activity 
is being done by the performer, not by agents of the performer.  In the present case, 
[[Taxpayer A]] is not performing the qualified research and development conducted on 
its behalf by [Taxpayer B].  [Taxpayer B] is performing that activity, and has received the 
high technology R&D credit based on eighty percent of the amounts it received for 
performing that activity.  [[Taxpayer A]] has, in effect, hired [Taxpayer B] to perform 
much of the research and development duties required under [[Taxpayer A]’S] 
subcontract.   
 

Our analysis remains unchanged from 2007:[7] 
 

RCW 82.04.4452(1) provides that a B&O tax credit “is allowed for each person whose 
research and development spending during the year in which the credit is claimed 
exceeds 0.92 percent of the person’s taxable amount during the same calendar year.”  
Notably, the statute allows each person who spends sufficient money on research and 
development to claim the credit.  Under RCW 82.04.4452(9)(c),[8] research and 
development spending means “qualified research and development expenditures plus 
eighty percent of amounts paid to a person to conduct qualified research and 
development.”  Qualified research and development expenditures means “operating 
expenses, including wages, . . . benefits, supplies, and computer expenses, directly 
incurred in qualified research and development by a person claiming the credit . . . . Thus, 
in determining whether a taxpayer qualifies for the credit, that taxpayer may consider not 
only its “qualified research expenditures” (i.e., operating expenses, wages, supplies, etc. 
directly incurred in qualifying R&D), but also amounts paid to others to conduct qualified 
research and development.  The statutory language makes a clear distinction between 
expenditures directly incurred in qualifying research and development and spending 
which may include amounts paid to others. 
 
As we stated above, RCW 82.04.4452(2) allows a person to calculate the credit using one 
of two methods.  The expenditure method is based on the full amount of qualified 
research and development expenditures.  Per RCW 82.04.4452(9)(a), these expenditures 
do not include amounts paid to subcontractors.  The amounts received method is 
computed based on eighty percent of amounts received by a person in compensation for 
the conduct of qualified research and development.  In order for the statute to be 
construed harmoniously, the compensation at issue must be for the conduct of qualifying 
research and development performed directly by the person claiming the credit; not 

7  [We note that the definition of “qualified research and development expenditures” is currently found in RCW 
82.04.4452(7)(b).  The definition of “qualified research and development,” though referenced in RCW 
82.04.4452(7)(c), is currently found in RCW 82.63.010(16).] 
8 During our audit period, RCW 82.04.4452(9)(d) defined “Research and development spending” to mean, 
“qualified research and development expenditures plus eighty percent of amounts paid to a person other than a 
public educational or research institution to conduct qualified research and development.” 
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compensation relating to qualifying research and development activities performed by 
subcontractors.  “[S]tatutes which stand in pari materia are to be read together as 
constituting a unified whole, to the end that a harmonious, total statutory scheme evolves 
which maintains the integrity of the respective statutes.”  State v. Wright, 84 Wn.2d 645, 
650, 529 P.2d 453, 457 (1974).  Our reading of the amounts received method achieves 
this goal. 
 
. . . 
 
. . . Construing RCW 82.04.4452(2) strictly but fairly, and in harmony with the other 
provisions of that tax credit statute, we conclude that the provision does not authorize a 
taxpayer that subcontracts R&D to a subcontractor to include in the “amounts received” 
credit calculation amounts attributed to the work actually performed by the subcontractor. 
 

In 2007, as now, the taxpayers also assert that the Department is bound by the holding in 
Cimlinc, Inc. v. Dep’t of Revenue, BTA Docket No. 54862 (June 13, 2000).  Again, we disagree 
recognizing that that the Department did not acquiesce as elaborated in Det. No. 07-0066:   

 
The Department issued Excise Tax Advisory [3055.2009 (February 2, 2009)] explaining 
that it disagrees with and will not follow the Cimlinc decision.  Nonacquiescence to the 
BTA’s Cimlinc decision is appropriate on several grounds.  The BTA has only the 
powers and authority conferred by statute.  BTA decisions are not binding on the 
Department except with regard to the specific parties before the Board. See generally 
RCW 82.03, et seq.  Moreover, it is generally understood that the failure to appeal an 
adverse decision (or, as in this case, the inability to appeal an adverse decision) does not 
bar the government from relitigating the same issue in a subsequent case involving a 
different person. C.f., United States v. Mendoza, 464 U.S. 154, 104 S.Ct. 568 (1984) (the 
doctrine of nonmutual offensive collateral estoppel does not extend to the United States).  
 
. . . 
 
The Department is not bound by informal BTA decisions and ETA 2009 sets out the 
Department’s official position that it will not acquiesce to the Cimlinc decision.  
Therefore, we conclude that, absent assignment by the subcontractor, RCW 82.04.4452 
does not authorize a taxpayer that subcontracts R&D to a subcontractor to include in the 
credit calculation amounts attributed to the work actually performed by the subcontractor. 
 

Det. No. 07-0066 at 8-9. 
 
In Rule 24003, the Department allows taxpayers to assign credits for qualified R&D performed 
under contract for another taxpayer.  Rule 24003(21).  [Taxpayer B] did not assign its credit to 
[Taxpayer A].  Therefore, [Taxpayer A] could not claim the credit for the work performed by 
[Taxpayer B].  We conclude that the Audit Division properly adjusted the taxpayers’ credits for 
the amounts [Taxpayer A] paid to [Taxpayer B] for the same qualified research and development 
expenditures and receipts. 
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DECISION AND DISPOSITION 

 
We deny the taxpayers’ petitions.   
 
Dated this 21st day of November 2013. 
 


