
 
            

            
    

    
   

   
    

   
  

  

 

   
 

 

          
 

       

 
       

 

 

                

                  

                   

                     

                   

                  

                   

    

 

                  

                    

                     

              

                  

 

 

                   

              

 

               

               

                   

                   

              

                      

                  

                   

                 

 

                  

                

                  

 

Property Tax Advisory 

Property Tax Advisories are interpretive statements authorized by RCW 34.05.230. 

NUMBER: PTA 7.1.2009 ISSUE DATE: 02/02/09
 

SALES TAX AS AN ELEMENT OF VALUE
 

The Washington State Board of Tax Appeals (Board) ruled in Hoppe v. Boeing Equip. Holding Co., 

Docket Nos. 9977-9979, that "retail sales tax is not considered to be part of market value of tangible 

personal property for ad valorem tax purposes." The Board noted that "[t]he amount of sales tax is not 

known until after the selling price has been determined. The tax as such is not a 'value' agreed upon by 

the 'willing buyer and willing seller'. [sic]" The Board also noted that retail sales tax is not imposed 

upon the sale of real property, but it is imposed upon the construction of improvements. Therefore, sales 

tax is incorporated into the permanent value of the real property and is reflected in the selling price when 

real property is sold. 

The Department of Revenue concurs with the Board's decision. Sales tax is not part of the “purchase 

price” and thus not part of the “market value.” However, it must be pointed out that this applies to 

personal property only. In fact, the Board's decision implies that sales tax is a part of the value of real 

property. Consequently, the assessor should make sure that plant machinery, equipment, and other 

fixtures that would properly be classified as real property are listed and assessed on the real property tax 

rolls. 

"Real property" is defined under RCW 84.04.090 as "the land itself . . . and all buildings, structures or 

improvements or other fixtures of whatsoever kind thereon . . . .” 

WAC 458-12-010 further clarifies the definition of "real property" by including as real property all 

machinery, equipment, or other fixtures permanently affixed to land or to a building, structure, or 

improvement on land. Items are considered as affixed when they are owned by the owner of the real 

property and are securely attached to the real property. Items are not considered to be affixed to real 

property when they are owned separately from the real property unless an agreement specifically 

provides that such items are to be considered as part of the real property and are to be left with the real 

property when the occupant vacates the premises. Items that are not attached can also be considered as 

affixed when they are permanently situated in one location and are adapted to use in the place they are 

located, e.g., a heavy piece of machinery or equipment set upon, but not bolted to, a foundation. 

Whenever there is a question as to whether an item is real property or not, RCW 84.04.080 and 

84.04.090 as well as WAC 458-12-005 and 458-12-010 should be consulted. Other sources are the 

decisions of the appellate courts of this state cited in 18 Wash. Digest 2d, Fixtures §§ 1-35. 

To inquire about the availability of receiving this document in an alternate Please direct comments to: 

format for the visually impaired, please call (360) 486-2342. Teletype (TTY) Department of Revenue 
Property Tax Division users please call 1-800-451-7985. 
P O Box 47471 
Olympia, Washington 98504-7471 
(360) 570-5865 
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Property Tax Advisory Issue Date: 02/02/09 
Number: PTA 7.1.2009 

In the valuation of real property, sales tax is not an element of value for any machinery and equipment 

that qualifies for the Manufacturing Machinery and Equipment Sales and Use Tax Exemption provided 

by RCW 82.08.02565 and 82.12.02565. This is true even for machinery and equipment purchased 

before the exemption went into effect. If the property would qualify for the exemption if purchased on 

the assessment date, sales tax is not an element of value for the assessment year and should be deducted 

if it was paid originally. This information is relevant only to machinery and equipment that constitutes a 

fixture (i.e., real property), since sales tax is never an element of value for personal property. Please 

refer to RCW 82.08.02565 and 82.12.02565 and WAC 458-20-13601 to determine what property 

qualifies for the exemption. 
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